Van dartshop tot gitaarbouwer: bijzondere Tongerse winkels krijgen 10.000 euro (Tongeren) | Het Nieuwsblad

2022-06-10 18:01:57 By : Mr. Evan Wu

De finalisten ontvangen een ondersteuningspakket van 10.000 euro.   — © Dirk Roefflaer

Vier finalisten die over de ‘AmbioriX-factor’ beschikken, mogen een nieuwe handelszaak openen in de Tongerse binnenstad. Ze krijgen hiervoor een ondersteuningspakket van 10.000 euro.

‘Heb jij de AmbioriX-factor?’ Dat was de inzet van de campagne die Stad Tongeren i.s.m. met Provincie Limburg lanceerde binnen het project ‘Naar de Kern’, waarbij experten, lokale economie en de stakeholders de stadskern innovatief en toekomstgericht benaderen. Een jury selecteerde op basis van kwaliteit en haalbaarheid vier winnaars uit de tien kandidaten die een zaak willen starten in de eerste stad. De finalisten ontvangen een ondersteuningspakket van 10.000 euro. De subsidies kunnen gebruikt worden voor commerciële huurkosten, publiciteit, professionele begeleiding of als werkingskost. “Als stadsbestuur zijn we erg blij met de diversiteit van de finalisten. Ze weerspiegelen exact wat we in Tongeren beogen. Een kwalitatief aanbod met oog voor vakmanschap én innovatie. Het handelscentrum van Tongeren heeft karakter en dat we willen we blijvend versterken en beschermen”, zegt economieschepen Marc Hoogmartens.  

Michel Debusschere opende afgelopen zaterdag al dartshop ‘Dart Company’ in de Hemelingenstraat. Als ingewijde in het dartscircuit weet hij als geen ander dat Darts in de lift zit. “Ik heb zaterdag 250 bezoekers geteld. Mijn halve stock is al weg, een schot in de roos”, glunderde Michel die vorig jaar ook al een fietsenwinel opende in Tongeren.

John Joris (69) had 42 jaar de iconische muziekwinkel JnR Music Center in Hasselt. Nu wil hij zijn levenswerk in Tongeren verderzetten met een atelier voor verkoop en restauratie van gitaren alsook opleiding voor gitaristen. “Ik ben gevallen voor de charme van Tongeren. Gezien mijn leeftijd ga ik iemand opleiden, maar eerst nog een pand zoeken”, zegt John.

Mariella Petriello (43) heeft Italiaans bloed. De Luikse woont in Tongeren. Met haar Italiaanse delicatessewinkel mikt zij op afhaalgerechten en zuiderse specialiteiten. “Ik heb mijn oog laten vallen op het voormalige Italiaanse restaurant Donatello in de Maastrichterstraat.”

Dorien Bollaers introduceert een gloednieuw concept voor Tongeren: babyspa met floating en massages. Je kan er de band met je kind verbeteren en ook kinderfeestjes organiseren. Dorien werkte de voorbije jaren voor het cultuurfestival MoMeNT. Ze kon er niet bij zijn omdat ze heel binnenkort moet bevallen.

Wil jij toegang tot alle artikels van Het Nieuwsblad? Duik in onze plusartikels en lees er elke maand 3 naar keuze gratis.

De carpoolparkings in Limburg gaan de twee komende vrijdagavond dicht zijn. Tot zaterdagochtend worden de terreinen proper gemaakt. Voor de carpoolers is er een alternatief voorzien.

In Tongeren staat de zomer weer in het teken van MoMeNT. Dat is een cultuurfestival dat op verschillende plaatsen en op verschillende tijdstippen de toeschouwers zal beroeren. En dat al voor de …

De 35-jarige Vinciane R. uit Tongeren is dinsdagnamiddag gewond geraakt bij een botsing tussen twee auto’s. Het ongeval gebeurde in de Nierstraat in Diepenbeek. maw

Op de werf van het klooster in de Repenstraat in Tongeren is ingebroken. Het klooster wordt gerenoveerd. De buit van de daders is niet bekend. maw

Weldra zal elke nieuwe boreling van AZ Vesalius wereldkundig gemaakt worden via een brandende lamp aan het stadhuis. Het idee komt van Barbara Wyckmans, intendant van het cultuurfestival MoMeNT.

Woensdag werd er een nieuwe fietsbrug over de Jeker geplaatst aan de Daalmolen in Lauw. De brug, vervaardigd uit kunststof, is 14 meter lang en 4 meter breed. Kostprijs: 147.000 euro.

Een 28-jarige man riskeert 2 jaar cel omdat hij wegvluchtte van een politiecontrole en als een wilde doorheen Tongeren en Riemst reed. In de auto van de twintiger zat zijn 9-jarig dochtertje.

Keuze te over met een tjokvolle festivalagenda, zou je denken. Maar je stuit natuurlijk niet graag op het bordje “Uitverkocht”. Reserveer dus maar op tijd. O ja, stippel je route goed uit, want in …

De politie van Tongeren heeft op de Prinsenweg in Tongeren een auto gekruist waarbij een kind aan het stuur zat. De jongen was nog maar dertien jaar. Naast hem zat een vrouw die 1,2 promille …

Op Pinkstermaandag waren er dit jaar weer tientallen hoofddeksels te bewonderen op de Jekerhippodroom in Tongeren.

In een huis op de Nieuwe Steenweg in Tongeren is ingebroken. De daders stalen elektrische werktuigen. Het huis wordt momenteel gerenoveerd. maw